Door William – ICT-adviseur
Ik krijg steeds vaker meldingen van klanten over vreemde telefoontjes. Ze worden gebeld door een Nederlands nummer, soms zelfs eentje die erg veel lijkt op een bekend nummer van ze. Maar als ze opnemen, horen ze een medewerker in gebrekkig Engels of een stem op een bandje die ze onder druk zet. Wat er aan de hand is? Dit is spoofing, een vorm van oplichting.
Spoofing betekent dat kwaadwillenden een vals nummer gebruiken om jou te bellen. Het nummer dat op je scherm verschijnt, is dus nep. Het lijkt echt maar het komt vaak uit een buitenlands callcenter met maar één doel: geld of gegevens lospeuteren.
Waarom gebruiken ze een Nederlands nummer?
Heel simpel: het wekt vertrouwen. Jij neemt sneller op. En dat is precies wat ze willen. Daarna proberen ze bijvoorbeeld:
- Toegang te krijgen tot je computer
- Je over te halen geld over te maken
- Je bankgegevens of wachtwoorden te ontfutselen
Nu denk je, dat overkomt mij niet. Maar ondertussen zetten ze je psychisch zo onder druk, dat je pas ná het gesprek beseft: wat heb ik eigenlijk gedaan?
Helaas kunnen wij als ICT-afdeling, of zelfs de provider, hier weinig tegen doen. Die buitenlandse belcomputers gebruiken willekeurige Nederlandse nummers. De persoon achter het getoonde nummer weet dus van niets. En het echte nummer achterhalen? Dat lukt vaak niet, ook niet bij de politie, tenzij er echt sprake is van schade. Dat lukt vaak niet, ook niet bij de politie, tenzij er echt sprake is van schade. Heb je schade? Doe dan vooral aangifte. Heb je geen schade? Meldt het bij de fraudehelpdesk.
Oplichting speelt niet alleen via de mobiel
Een collega van mij werd op Instagram benaderd door iemand die geïnteresseerd leek in haar tekeningen. Hij wilde graag iets kopen via PayPal. Gelukkig kreeg ze er geen goed gevoel bij en besloot ze eerst te googelen. Al snel kwam ze uit bij… spoofing.
En dat is dus het verraderlijke: het lijkt écht. De toon is vriendelijk, het verhaal klopt nét genoeg. Maar het is nep.
Wat kun jij doen?
– Neem bij twijfel niet op
– Geef nooit persoonlijke gegevens via de telefoon
– Laat je niet onder druk zetten (echte instanties werken niet zo)
– Zoek altijd even op wat je hoort of leest
– En wees alert – ook op social media
Wat mij blijft verbazen: waarom kunnen we dit in Nederland, als digitaal voorloper, niet aanpakken? Waarom lijken zelfs providers met de rug tegen de muur te staan? Het voelt alsof we machteloos toekijken terwijl mensen steeds vaker slachtoffer worden van iets dat zó doorzichtig zou moeten zijn. Dat wringt. En het maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk bewustwording is.
Cybercriminelen maken ook gebruik van AI en worden daardoor nog slimmer.
Blijf dus scherp. En bespreek dit ook met je collega’s, ouders of kinderen. Want hoe slimmer de truc, hoe sneller je erin trapt.
Ga terug naar het overzicht